home sibiu 2007
.
ENGLISH
DEUTSCH
Sibiu 2007 . calendarul 2007 . Operatori culturali . Orasul Sibiu . Comunicare
.
.
.
.
.
sibiu 2007
 
COMUNICARE
STIRI
 
 
CAUTA IN STIRI
lasati spatiu intre cuvinte
Keywords
Cauta in ...
Titlu si continut
Numai in titlu
Numai in continut

ARHIVA DE STIRI

Inapoi

Arhiva din: 10. 2007

31 Oct, 2007

Concertul Solistilor Venetieni vine la Sibiu

Sibiu, 30 octombrie. Asociatia Sibiu Capitala Culturala Europeana 2007 si Banca Italo Romena prezinta concertul de muzica simfonica “I Solisti Veneti” ce va avea loc sambata, 3 noiembrie, la Sala Thalia din Sibiu.

La un an de la marele succes al Solistilor Venetieni, avut la Bucuresti, la Ateneul Roman, prestigioasa orchestra de camera italiana revine in Romania pentru a se prezenta, de data aceasta, in cadrul Programului Sibiu Capitala Culturala Europeana 2007.

“Solistii Venetieni” dirijati de Maestrul Claudio Scimone, considerati atat de marele public cat si de catre criticii de specialiate ca fiind una  dintre orchestrele cele mai active si prestigioase din lume, s-au afirmat in plan international  si sunt recunoscuti nu doar pentru activitatea lor concertistica si discografica, cat si pentru marea varietate de initiative culturale si artistice. Fondat de  Claudio Scimone in anul  1959 la  Padova, grupul a sustinut peste  4000 de concerte in peste  60 de tari. Participa in mod regulat la cele mai importante festivale, cum ar fi  Festivalul din Salsburg unde sunt invitati continuu incepand cu anul 1965 (unicul  grup strain  cu o astfel de prezenta). Claudio Scimone , fondatorul si directorul “ Solistilor Venetieni”,  a fost invitat in calitate de director de catre numeroase Orchestre de prestigiu international, fiind si director onorific al Orchestrei  Gulbenkian din Lisabona; a studiat managementul in domeniul muzical cu Dimitri Mitropoulos e Franco Ferrara. A obtinut o reputatie internationala pe scena,  in calitate de director simfonic si de opera, dirijand, printre altele, si la Covent  Garden din Londra, Festivalul din Pesaro la Opera Rossini si Opera din Zurigo.

Programul concertului extraordinar de la Sibiu se anunta cu totul deosebit cuprinzand lucrari semnate de Vivaldi, Paganini, Tartini, Dragonetti si Rossini. Pentru programul detaliat al concertului va rugam sa accesati: 

http://www.sibiu2007.ro/ro3/detaliu_eveniment.php?ideveniment=721

Biletele pentru acest spectacol au fost epuizate.


MUST SEE: *.artlabs - reviewing the medium: CONNECTIVITY

Asociatia Sibiu Capitala Culturala Europeana 2007 prezinta cea de-a doua parte a proiectului *.ARTLABS al Centrului Cultural German din Sibiu. Expozitia cu titlul *.artlabs - reviewing the medium: CONNECTIVITY tematizeaza noţiunea conectivităţii în arta media contemporană, explică abordarea artistică inovativa a network-urilor şi a structurii lor si poate fi vizitata zilnic in perioada 20 octombrie- 3 noiembrie intre orele 15.00 si 20.00.

*.ARTLABS este un loc al inovatiilor artistice si tehnologice, un spatiu pentru expozitii multimedia, ateliere tehnologice si prelegeri stiintifice ce ofera o infrastructura multimedia moderna. Spatiul a fost special reconstruit pe locul fostei Centrale Termice nr. 3 din Aleea Genistilor, cartier Hipodrom, si isi doreste sa devina un incubator de creatie, un centru pentru o comunitate de arta multimedia localizata in Sibiu, Romania si Europa. ARTLABS organizeaza ateliere si prelegeri, prin care toposul abordat este procesat atat din punct de vedere artistic, cat si al tehnologiei si stiintelor media. 

Expozitia reuneste 7 instalatii remarcabile ce vor trezi cu siguranta curiozitatea si uimirea fiecarui vizitator:

Jonah Brucker-Cohen: Crank The Web, 2001

Cu „Crank the Web” Jonah Brucker-Cohen prezinta  intr-o cu totul alta lumina rutina zilnica a utilizarii internetului. „Crank the Web” este un browser, unde pot fi introduse diverse adrese de internet. Procesul de incarcare a paginii nu se realizeaza insa printr-o simpla apasare a tastei ENTER, ci prin punerea in functiune a unei manivele. Viteza transferului de date depinde, in cazul acestui prototip, de puterea musculara a utilizatorului si nu de puterea financiara a cumparatorului unui computer. „Crank the Web” este postulatul lui Brucker-Cohen pentru accesul rapid al fiecaruia la internet .

Bill Shackelford: Spamtrap, 2007

Cu proiectul „Spamtramp” artistul Bill Shackelford se adreseaza  tuturor celor zilnic agasati de e-mail-uri nedorite. Pe post de „capcane” sunt create adrese de e-mail, special  programate sa primeasca doar spam-uri. E-mail-urile sunt printate, apoi ciopartite. Mormanul de hartie creste sub ochii privitorului, sugerand multimea spam-urilor. „Spamtrap” declara razboi hartuirilor de acest fel prin transmiterea adreselor expeditorului unor liste negre, optimizand astfel efectul filtrelor spam.

Markus Kison: Roermond-Ecke-Schönhauser, 2006

Ce au in comun o intersectie din Danemarca, o spalatorie din Amsterdam, o curte interioara din Berlin si o piata din Olanda? Machetele acestor locuri sunt cuprinse in lucrarea „Roermond-Ecke-Schönhauser” a artistului german Markus Kison. Mai multe camere web transmit imagini live ale acestor locuri, proiectate apoi pe cele 4 miniaturi  cu ajutorul unor oglinzi si a unui proiector. Imaginile locurilor respective ofera privitorului o perspectiva a realitatii celor patru localitati si relativeaza distanta dintre aceste locuri, aflate la sute de kilometri distanta unul de celalalt.

Thorsten Kiesl, Harald Moser si Timm-Oliver Wilks: Garden of Eden, 2007

Intr-o perioada de drastice schimbari climatice, subiectul poluarii aerului este mai actual decat oricand. Lucrarea lui Thorsten Kiesl, Harald Moser si Timm-Oliver Wills „Garden of Eden” este strans legata de aceasta tema prin introducerea, via internet, a datelor referitoare la poluarea aerului in Sibiu si in capitalele statelor G7. Cu ajutorul acestor date, un sistem special conceput creaza atmosfera corespunzatoare in 8 spatii inchise ermetic, inauntrul carora s-a plantat salata. Starea frunzei de salata arata calitatea aerului in fiecare din aceste orase.

Yun Chul Kim: Void (Traffic), 2003

Prin lucrarea „Void (Traffic)” artistul Yun Chul Kim adauga transferului de date o componenta estetica. Activitatea serverului Biroului Sibiu Capitala Culturala Europeana 2007 poate fi vizualizat in timp real sub forma de valuri. Cu cat activitatea serverului este mai mare, cu atat mai mare este amplitudinea. Iluzia optica a unui peisaj muntos digital este completata acustic prin sonificare.

Adam Somlai-Fischer (Kitchen Budapest): Arbour Light, 2007

Cu lucrarea „Arbour Light” se poate ilumina o incapere nu doar elegant, ci si inteligent. Imagini digitale din locuri diferite pot fi transmise via internet acestei lampi, care evalueaza datele primite in functie de intensitatea luminii si de schimbarea acesteia. „Arbour Light“ isi calibreaza propria luminozitate conform datelor receptionate. Prin vizualizarea unui fenomen natural, instalatia initializeaza o forma de comunicare unica intre om si locuri din intreaga lume.

Valentina Nisi und Workshopteilnehmer: Sibiu Placeware, 2007 

Lucrarea „WeirdView ” si rezultatele workshop-ului „Sibiu WeirdView” coordonat de Valentina Nisi abordeaza o noua forma de relatie intre locatari si oras. Sibiu-WeirdView leaga - prin intermediul tehnologiei digitale - intamplari, anecdote sau amintiri personale cu spatiul urban. Este o naratiune digitala care se inspira din traditia povestirilor orale si conceptele postmoderne de nonlinearitate si interactiune. Cu ajutorul unor „smart phones“, cele povestite pot fi accesate la fata locului ca date audio-vizuale. User-ul are ocazia sa cunoasca aspecte ale orasului din spatele culiselor.

Evenimentul se afla sub patronajul Dr.h.c Susanne Kastner, vicepresedinta Parlamentului Federal German si este organizat de Centrul Cultural German cu sprijinul Fundatiei Robert Bosch si a Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Federale Germania pentru Programul Sibiu Capitala Culturala Europeana 2007.


26 Oct, 2007

Clara Cernat- interviu in exclusivitate pentru Sibiu Capitala Culturala Europeana 2007

Clara Cernat este cu siguranta una dintre cele mai apreciate violoniste ale scenei mondiale. Cu un talent cultivat inca de la o varsta frageda, un spirit curios si mereu in continua cautare Clara Cernat a impresionat publicul de pretutindeni. Acum ca va concert din nou in tara sa natala, artista a fost mai mult decat bucuroasa, desi se afla intre doua concerte, sa ne acorde un interviu in exclusivitate.

Adrian Tibu: Reprezentati cu succes scoala muzicala romaneasca in toate turneele internationale pe care le intreprindeti. Cum se simte un artist roman in tot fenomenul acesta cultural?

Clara Cernat: Un artist este in general ca un cosmonaut, ieri am revenit de la Tenerife, saptamana trecuta am fost la Londra…”Artist Roman” face parte din identitatea mea, iar publicul apreciaza enorm solida noastra scoala muzicala, iar aceasta reputatie a fost consolidata de numerosi compatrioti. Artistii Romani sunt cei mai pretiosi si intemporali Ambasadori ai Romaniei.

Adrian Tibu: Cariera dumneavoastra a urmat o traiectorie de invidiat. Cum a contribuit selectarea dumneavoastra pentru ‘’8 Grands Talents d’Europe’’ la acest proces?

Clara Cernat: Romania mi-a oferit sansa de a ma putea exprima foarte devreme pe scenele ei. Am participat  apoi la Concursuri Internationale in strainatate, unde am fost remarcata, cele  “8 Talente Europene “sunt o consecinta a sansei care mi s-a oferit  din copilalarie, de a studia cu maestri valorosi si de a putea canta cu filarmonicile tarii. O viata si o cariera sunt mereu o “scara imaginara” care trebuie urcatà, iar primele trepte sunt  decisive si nu trebuie uitate niciodatà.

Dupa aceasta selectie europeana, invitatiile au urmat, însa farao scoala  solida si  încredere in tinere talente,ceea e se practica la noi în tara, nimic n-ar fi fost posibil!

Adrian Tibu: Sunteti stabilita in Franta si concertati pe scenele lumii. Cum va simtiti acum ca va intoarceti in tara natala?

Clara Cernat: Pentru mine, acest concert este un concert de suflet, nici un alt loc nu ma impresioneaza mai mult ca tara. Bucuria de a regasi publicul Roman este foarte intensa si aceste vibratii sunt indescriptibile in cuvinte, numai muzica le poate exprima!

Adrian Tibu: Stim ca ati concertat acum cativa ani alaturi de Filarmonica din Sibiu. Cum va simtiti acum ca veti concerta in cadrul Programului Sibiu Capitala Culturala Europeana 2007 in noua Sala Thalia a Filarmonicii?

Clara Cernat: Am concertat chiar de mai multe ori la Sibiu, care este unul din cele mai frumoase orase posibile! Nu cunosc noua sala a Filarmonicii dar îmi închipui ca este la inaltimea arhitecturii, ambiantei acestui oras minunat, fara sa uit Filarmonica, o orchestra de calitate demna de o noua sala.

Adrian Tibu: Ati mai concertat pana acum intr-un oras capitala culturala europeana a culturii? Considerati ca o astfel de invitatie ridica standardul unui concert?

Clara Cernat: Pe 10 Octombrie am cantat la Caceres(Spania) care este candidat (promovati peste tot deja) pentru 2016!!! Si de mai multe ori la Toulouse, care desfasoara o mare campanie publicitara, de asemenea, pentru candidatura sa în 2013. Dar aceste orase sunt doar candidate.

Adrian Tibu: Concertul de la Sibiu se anunta ca unul special atat prin compozitiile emotionante alese pentru a fi interpretate, dar si prin invitata dvs. Therese Dussaut. Ne puteti spune mai multe?

Clara Cernat: Programul este  special, pentru ca am ales sa vin cu doua intrumente: vioara si viola. Concertez la viola de 3 ani deja cu success, este o noua pasiune pentru mine.

Voi face si o prima auditie mondiala a unei piese de Thierry Huillet :“Prélude” pentru viola si pian. Acest concert este primul concert în România unde voi canta la viola.Imi place forte mult sa combin cele doua instrumente într-un singur concert.

Thérèse Dussaut este o mare doamna a pianului francez, si o artistà care a concertat mult în România în anii 80 cu numeroase orchestre, a cantat cu Maestrii Elenescu, Brediceanu, are numerosi prieteni romani, compozitori de mare valoare, maestrii Capoianu, Grigoriu….

Pentru ea acest concert este deosebit de important, un “come-back”.Thérèse este nu numai o artistà de exceptie, dar si o persoana care iubeste si cunoaste profund Romania,muzica si muzicienii  ei.

Adrian Tibu: Nu doar ca evoluati pe scena, dar ati inregistrat pana in prezent 8 albume muzicale. Pregatiti alti pasi in cariera dvs discografica?

Clara Cernat: Bineinteles, pregatesc un album “Tzigane, Rêveur et Diabolique” si de asemenea un album consacrat  lui Mozart .Aceste informatii ca si multe alte detalii, se pot gasi pe site-ul meu www.claracernatthierryhuillet.com

Adrian Tibu: Va asteptam cu drag la Sibiu!

Clara Cernat: Cu drag voi veni!!!

Clara Cernat va concerta alaturi de Therese Dussaut miercuri,  31 octombrie,  la Sala Thalia incepand cu ora 19:00. Evenimentul are loc in cadrul Programului Sibiu Capitala Culturala Europeana 2007, iar intrarea publicului la acest concert este libera in limita locurilor disponibile.


Concertul Operetei Clasice din Viena reprogramat pentru ora 21.30

Din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile, membrii Ansamblului de Opereta Clasica din Viena, ce urmau sa sustina astazi, 26 octombrie, incepand cu ora 19.00, un concert la Sala Thalia, nu au putut ateriza conform programului pe Aeroportul International din Sibiu. Cursa companiei Austrian Airlines a fost redirectonata catre Aeroportul din Timisoara. Artistii sunt deja pe drum spre Sibiu cu un autocar pus la dispozitie de compania aeriana.

Concertul va incepe la ora 21.30. Intrarea publicului se va face incepand cu ora 21.15

Organizatorii isi exprima regretul pentru acest incident neprevazut si vor face tot posibilul ca publicul sa fie anuntat din timp de aceasta reprogramare.

Ansamblulul de operetta clasica din Viena este format în mare parte din cântăreţi de operă, renumiţi în toată lumea. Ansamblul a fost format în anul 1996 de către Societatea Johann Strauss din Viena. În ultimii 7 ani, a susţinut 14 producţii diferite de operetă şi numeroase concerte, în special în Austria, dar şi în alte ţări europene, colaborând cu staruri internaţionale de operă, precum Sona Ghazarian şi Heinz Zednik. Concertul de la Sibiu va cuprinde creaţiile lui Johann Strauss, Franz von Suppe, Boccacio şi mulţi alţii, interpretate într-o manieră originală de Anna Ryan (soprană), Martina Claussen (mezzosprană) şi Peter Widholz (tenor), accompaniaţi de Margit Fussi, corepetitor.


23 Oct, 2007

Premiera filmului ''Exil sau...''

Asociatia Sibiu Capitala Culturala Europeana 2007 si Colegiul National Samuel von Brukental anunta premiera filmului artistic de lung metraj “Exil sau...’’ ce va avea loc luni, 29 octombrie, la Sala Thalia din Sibiu incepand cu ora 19:30.

“Exil sau...’’ prezinta povestea unui tanar luxemburghez in cautarea parintilor sai naturali din Sibiu. In calatoria sa plina de peripetii, Alex , descopera nu doar un oras ci sensul adevarat al prieteniei subliniand importanta identitatii individuale raportate la origini.

“Exil sau...’’ este un proiect comun Sibiu- Luxemburg ce reuneste tineri cu varste cuprinse intre 13 si 19 ani intr-un program educational cu valente socio-culturale desfasurat timp de un an in perioada iulie 2006- iulie 2007. Proiectul consta in producerea unui film exclusiv de catre elevii Colegiului National Samuel von Brukenthal din Sibiu (Romania) si ai Liceului Clasic din Diekirch (Luxemburg) in urma mai multor intalniri ce au avut ca punct central modalitatea de transgresare a granitelor utilizand tehnologiile moderne. Aceste intalniri, asistate de profesori ai celor doua institutii de invatamant, si-au propus sa aduca o noua provocare adolescentilor pentru o munca de cercetare a trecutului si analizare a viitorului lor comun intr-o Europa marcata de migratii.

Filmarile au avut loc in 2006 cu distributie mixta romano- luxemburgheza: in iulie la Sibiu, Cisnadioara si Carta, in septembrie la Luxemburg, echipa revenind in Romania in octombrie. Montajul si subtitrarea filmului s-a finalizat in prima jumatate a anului 2007, urmand ca in toamna aceasta sa aiba loc cele doua premiere oficiale ale filmului la Luxemburg  (25 septembrie) si Sibiu (29 octombrie).

Filmul amator are o durata de 80 minute si se joaca in limba germana cu subtitrare in limba romana. Cea de-a doua proiectie a filmului va avea loc in aula Colegiului Samuel von Brukenthal din Sibiu incepand cu ora 19:30. Intrarea in salile de proiectie este libera in limita locurilor disponibile.

Acest proiect se desfasoara in cadrul Programelor Sibiu si Luxemburg Capitale Culturale Europene 2007.


21 Oct, 2007

Serviciul de Voluntariat al Programului SCCE2007 premiat in cadrul Galei "Superlativele Tineretii"

Sibiu, 21 octombrie.  Fundatia Amfiteatru a premiat in cadrul galei “Superlativele Tineretii- editia 2007” Departamentul de Voluntariat al Programului Sibiu Capitala Culturala Europeana 2007.

Departamentul de Voluntariat al Programului Sibiu Capitala Culturala Europeana 2007 a fost premiat in cadrul galei „Superlativele Tineretii’’ ce a avut loc sambata, 20 octombrie, ora 19:00 in curtea interioara a Primariei Municipiului Sibiu.

Gala „Superlativele Tineretii” este un eveniment monden unic in Romania ce a fost creat din dorinta de a realiza o manifestare dedicata in exclusivitate tinerilor. Gala rasplateste anual cei mai buni tineri punand accent pe performantele si povestile lor de viata. Cea de-a cincea editie a acestei gale a avut loc in premiera anul acesta la Sibiu, capitala culturala europeana a culturii.

Premiul special pentru voluntariat a fost acordat de Emil Tarala, reprezentant al Agentiei Nationale pentru Strategii Guvernamentale, Laviniei Alexe, coordonatoarea Departamentului de Voluntari a Programului SCCE2007. Lavinia Alexe este absolventa a Facultatii de Litere si Arte, sectia teatrologie/ management cultural, si a Facultatii de Drept „Simion Barnutiu”, sectia stiinte politice, din cadrul Universitatii Lucian Blaga din Sibiu. Lavinia Alexe se ocupa cu crearea, implementarea, planificarea si organizarea Serviciului de Voluntariat Sibiu CCE 2007, având inscrisi peste 400 de voluntari.  

In discursul sau de acceptare a premiului, Lavinia Alexe, a multumit si dedicat aceasta onoare voluntarilor subliniand, totodata, importanta unui astfel de aparat de lucru in sprijinul comunitatii.

Gala a fost prezentata de Gianina Corondan si Cristian Bucur in prezenta ministrului culturii si cultelor, domnul Adrian Iorgulescu, si va fi transimsa pe canalul de televiziune TVR2.

Biroul de Coordonare al Programului Sibiu Capitala Culturala Europeana 2007 saluta acordarea acestei distinctii si multumeste tuturor voluntarilor inscrisi pentru dedicatia si energia manifestata pe parcursul acestui an.

 

 

 


20 Oct, 2007

Biletele pentru Concertul Operetei Clasice din Viena in vanzare acum!

„Salutari din Viena!” este un concert special sustinut de Ansamblul de Opereta Clasica din Viena pentru a marca prezenta culturii austriece in cadrul Programului Sibiu Capitala Culturala Europeana 2007. Evenimentul va avea loc vineri, 26 octombrie, la Sala Thalia incepand cu ora 19:00.

Biletele pentru acest spectacol au fost puse in vanzare la Agentia de Bilete din str. Nicolae Balcescu #17. Costul unui bilet este de 10 lei, si respectiv 5 lei cu reducere pe baza unei legitimatii valabile. Pretul biletului include caietul program ce va fi distribuit la intrarea in sala de spectacol.

Spectacolul de la Sibiu va reuni corul ansamblului in conducerea maestrului Margit Fussi. Cei trei interpreti solisti care vor interpreta libretul scris pentru acest spectacol sunt mezzosoprana Martina Claussen, soprana de opera dramataica Anna Ryan si tenorul Peter Widholz.

Pentru programul concertului accesati: http://www.sibiu2007.ro/ro3/detaliu_eveniment.php?ideveniment=733

 


18 Oct, 2007

Invitatie la vernisajul expozitiei Salonului International de Arta Fotografica de la Sibiu

Organizatorii celei de-a XII-a ediţii a Salonului Internaţional de Artă Fotografică de la Sibiu, Fotoclubul ORIZONT şi Casa de Cultură a Studenţilor Sibiu invită toţi iubitorii de frumos la vernisajul expoziţiei din cadrul salonului, care va avea loc în data de 21 octombrie ora 12.00 la Galeria de Artă Contemporană a Muzeului Naţional Brukenthal din str. Tribunei nr. 6.

Anul 2007 marchează atât 25 de ani de la prima ediţie a Salonului Internaţional de Artă Fotografică, cât şi 10 ediţii neîntrerupte de patronaj FIAP, ocazie cu care organizatorii vor fi primi medalia de bronz din partea Federaţiei Internaţionale de Artă Fotografică. Tot cu această ocazie organizatorii vor medalia atât cele mai valoroase lucrări intrate în concurs, cât şi oficialităţile care au sprijinit această manifestare de-a lungul ultimelor ediţii.

Cea de a 12-a ediţie a salonului se desfăşoară sub patronajul Federaţiei Internaţionale de Artă Fotografică (FIAP), al Federaţiei Luxemburgheze de Artă Fotografică (FLPA) şi al Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România (AAF) in cadrul Programului SIBIU CAPITALA CULTURALA EUROPEANA 2007. Valoarea Salonului Internaţional de Artă Fotografică de la Sibiu a fost confirmată de-a lungul vremii prin acordarea şi menţinerea cotaţiei maxime de stele acordate de către Federaţia Internaţională de Artă Fotografică şi de alte organisme internaţionale de specialitate. Acest punctaj face din Salonul de la Sibiu să fie una dintre cele mai valoroase manifestări de gen din lume.

„În cei 25 de ani de la prima ediţie Salonul de la Sibiu a demonstrat că nu este altceva decât o modalitate de a ne înfrumuseţa viaţa, de a ne readuce în minte momente memorabile ale existentei, de a cunoaşte alte culturi şi popoare, de a vizualiza locuri de rară frumuseţe. Lansăm tuturor iubitorilor de artă invitaţia călduroasă de a trece pragul expoziţiei cu ochii larg deschişi şi fără prejudecăţi. Este o expoziţie ce reuneşte lucrări din 36 de ţări, realizate atât în stil clasic, cât şi prin tehnici moderne. Salonul este o sărbătoare a artei fotografice şi cu siguranţă un eveniment de anvergură în agenda culturală a Sibiului“, declară organizatorii.

Departamentul  Relaţii cu Publicul al Fotoclub ORIZONT

 


17 Oct, 2007

Astazi se deschide Targul National de Carte si Revista Religioasa

Târgul Naţional de Carte şi Revistă Religioasă (TNCRR) este unica manifestare de profil din România şi este organizat de Asociaţia SCRIPTUS din Sibiu în fiecare an în luna octombrie, pe parcursul a patru zile. În cursul serilor au loc mese rotunde, dezbateri, concerte corale, care întregesc oferta culturala ''scrisa''. Scopul acestei ample acţiuni este acela de a facilita tinerilor şi publicului redescoperirea spiritualităţii creştine şi a tradiţiilor româneşti prin intermediul cărţii duhovniceşti ziditoare de suflet.

De-a lungul celor şapte ediţii ce au avut loc, TNCRR s-a bucurat de un interes deosebit din partea publicului, înscriindu-se ca o manifestare de prestigiu în domeniul cărţii religioase. A devenit practic o frumoasă tradiţie organizarea la Sibiu a acestui Târg Naţional de Carte şi Revistă Religioasă.

Aflat în acest an la cea de-a VIII-a ediţie, TNCRR reuneşte circa 30 de edituri, aparţinând diferitelor confesiuni religioase ce coexistă pe teritoriul României şi care vor prezenta la Sibiu cele mai recente apariţii editoriale din domeniul religios.

Program:

Joi, 18 octombrie

-13,00 – Deschiderea Oficiala a Targului

-17,00 –Lansarea volumului „Polemici ortodoxe” de Florian Bichir (Editura Agnos, Sibiu, 2007)

- Lansarea cărţii „Porţile Cerului” a pr. Constantin Necula (Editura Agnos, Sibiu, 2007)

-18,00 – Dezbaterea cu tema „Biserica şi presa în contextul lumii moderne”

Invitaţi: jurnalişti, reprezentanţi ai Bisericii, profesori

Vineri, 19 octombrie

-17,00 – Lansarea cărţii „Taifasuri” a pr. Vasile Danion (Editura Agnos, Sibiu, 2007) Invitat: Dan Puric

-17,30 - Editura Învierea –Timişoara *Lansarea volumelor „Enciclopedia simbolurilor religioase şi arhetipurilor culturale” a prof.dr. Ioan Evseev şi „Scara raiului” –ediţia a VI-a a Sf. Ioan Scărarul

Invitat: conf.dr. Claudiu T. Arieşan –Universitatea de Vest din Timişoara

-18,00 – Masa rotundă cu tema „Icoana, între spiritualizare şi profanare”

Invitaţi: Î.P.S. Dr. Laurenţiu Streza, pr.prof.dr. Vasile Mihoc, Dan Puric, arhid.prof.dr. Ioan Ică jr., pr.consilier Constantin Necula, Răzvan Codrescu

-Vernisajul expoziţiei de icoane ale asist.univ. Alexandru Nicolau (Bucureşti)

-„Sufletul nostru aude glasul îngerilor”- vernisajul expoziţiei de lucrări cu tematică religioasă realizate de copiii cu deficienţe de auz de la Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă nr.2 Sibiu

Sambata, 20 octombrie

-18,00 – „Pe Tine Doamne Te slăvesc…” – Recital coral susţinut de Corul de Cameră „Caedonia” al Casei de

Cultură a Sindicatelor Sibiu, dirijor: prof. Florin Soare

- Premierea câştigătorilor concursului „Tinerii şi Biserica”, concurs de eseuri şi poezie religioasă organizat în rândul elevilor şi liceenilor

Duminica, 21 octombrie

-17,00 – Festivitatea de Inchidere a Targului

* toate evenimentele au loc la Biblioteca Judeteana Astra, str. G. Baritiu nr. 5

** targul de carte poate fi vizitat zilnic intre orele 10.00- 20.00 ; intrarea este libera


15 Oct, 2007

Ozana Barabancea in concert la Sibiu

Ozana Barabancea, artista lirica la Opera Nationala Bucuresti, va sustine joi, 18 octombrie, alaturi de Imperium Band un master concert. Recitalul de jazz va avea loc in Imperium Pub incepand cu ora 21.00, iar intrarea la concert este 10 lei.

///

Ozana Barabancea si-a cultivat talentul alaturi de profesorii Anca Parghel si Marius Popp debutand alaturi de George Calin, Tudor si Ciprian Parghel pe scenele de club din Bucuresti. Cariera artistei cunoaste o ascensiune deosebita in urma colaborarilor de succes cu muzicieni de jazz precum Puiu Pascu, Mircea Tiberian, Garbis Dedeian, Sorin Romanescu, Florin Raducanu si Pedro Negrescu devenind o prezenta obisnuita in cadrul emisiunilor de gen ale televiziunii publice nationale. A sustinut turneuri in tara, Japonia si Marea Britanie. Mai mult decat atat, artista a fost invitata speciala in 2000 a Festivalului de Jazz din Londra unde a sustinut un recital la inmanarea premiilor "Royal College of Music".


13 Oct, 2007

Opera Nationala Bucuresti va sustine doua concerte la Sibiu

Opera Nationala Bucuresti reprezinta prima scena lirica a Romaniei fiind o institutie de rang national. Trupa lirică bucureşteană s-a lansat la 8 mai 1885, prezentând treptat un repertoriu tot mai bogat, alcătuit din opere italiene şi franceze de mare popularitate, cât şi vodeviluri şi opere comice din creaţia naţională, în care evoluau primele mari voci autohtone.

Concertul extraordinar de la Sibiu al Operei Naţionale Bucureşti prezintă un program special creat pentru a aduce un omagiu acestui gen de muzică în cadrul Galei de Operă ce se va desfasura in perioada 15- 21 octombrie.

Primul concert (Trei Ierarhi) este programat sa aiba loc joi, 18 octombrie, la Catedrala Mitropolitana din str. Tribunei nr. 35 incepand cu ora 18.00. Intrarea este libera in limita locurilor disponibile. Pentru mai multe detalii accesati: http://www.sibiu2007.ro/ro3/detaliu_eveniment.php?ideveniment=2544

Cele de-al doilea concert (Viva Opera!) va avea loc vineri, 19 octombrie, la Casa de Cultura a Sindicatelor din Piata Unirii #1 incepand cu ora 19.00. Costul unui bilet este de 25 lei, si respectiv 15 lei cu reducere. Pentru mai multe detalii accesati: http://www.sibiu2007.ro/ro3/detaliu_eveniment.php?ideveniment=2445

 


Juriu de elita la ASTRA Film Fest 2007

Cristi Puiu, Pawel Pawlikovski, Kaori Sakagami si Michael Stewart în juriul AFF

Odata cu cresterea importantei Festivalului ASTRA Film Fest, numele invitate pentru a juriza filmele intrate în competitie asigura succesul real al filmelor câstigatoare.

La fel ca la editiile trecute, si ASTRA Film Fest 2007 aduce 10 personalitati ale lumii internatioanle a filmului –Pawel Pawlikovski, Kaori Sakagami, Michael Sinclair Stewart, Michael Yorke, Colette Piault, Renate Roginas, Rada Šešic, Cristi Puiu, Horea Murgu si Cornel Mihalache.

„De fiecare data am încercat sa aducem în juriul Festivalului de Film Documentar astfel de somitati. Nu numai pentru ca decizia lor este dincolo de orice banuiala, ci si pentru ca prezenta lor, alaturi de cea a producatorilor si realizatorilor de film documentar, transforma Sibiul într-o adevarata sarbatoare a filmului documentar. Iar din acest fapt au de câstigat mai ales cei care vin sa vada filme la ASTRA Film Fest. În toti acesti ani nu a existat nici macar un moment în care astfel de somitati sa refuze sa stea de vorba, sa discute cu oamenii simpli veniti la Festivalul nostru. Iar dincolo de acesta, în acest an am aflat, ca premiul Astra este cotat foarte bine la punctajul, care se poate obtine la concursul de proiecte în tarile din Europa. Acest fapt in sine vorbeste despre calitatea selectiei pentru competitie, si profesionalismul juriilor, care au lucrat de-a lungul anilor la festival.”, declara Dumitru Budrala, directorul Festivalului.

Cristi Puiu este prezent pentru a doua oara, consecutiv, în cadrul juriului ASTRA Film Fest. „Cred ca lucrurile o sa se schimbe în bine în documentarul românesc si, cu siguranta, la acest lucru contribuie si ASTRA Film Fest", declara, anul trecut, Cristi Puiu.

Membrii juriului ASTRA Film Fest 2007

Pawel Pawlikovski. Nascut la Varsovia. A emigrat la 14 ani, a trait în Germania si Italia, apoi în Marea Britanie, unde a facut studii de literatura si filosofie la Universitatea din Londra si la Oxford. Face film de la mijlocul anilor ’80. A câstigat numeroase premii, dintre care amintim BAFTA, EMMY International, Marele Premiu al Festivalului de la Marsilia, of the Documentary Film Festival Marseille, Marele Premiu al Festivalului dei Popoli de la Florenta, Royal Television Society Award, Premiul UN Media Peace Prize, Premiul Grierson, Premiul Golden Gate ale Festivalului de la San Francisco, Premii pentru cel mai bun film la festivalurile internationale de la Edinburgh, Thessaloniki, Gijon. Retrospective ale filmelor sale au fost prezentate la San Francisco (1995), La Rochelle si Bradford (2005), Buenos Aires si Gijon (2007).

Michael Yorke. Documentarist si profesor de antropologie vizuala. Preda cursuri de Antopologie Vizuala la institute precum LSE, SOAS, Oxford University si Manchester University Granada Centre. Este membru activ al comitetului Royal Anthropological Institute Film and Festival si conduce The Oxford Academy of Documentary Film pentru formare academica. Câstigator al mai multor premii pentru documentarele sale de televiziune, printre care The San Francisco Golden Gate Award, doua premii Royal Television Society, o nominalizare la BAFTA, premiul UN Environmental, premiul The National Geographic Earthwatch, premiul BBC Asia si multe altele.

Kaori Sakagami. Regizor independent si professor asociat de studii media in cadrul departamentului de engleza al Facultatii Tsuda, Tokio. A regizat, produs si editat peste 30 de filme documentare pentru televiziune, multe dintre ele premiate la festivaluri internationale. Cercetarile sale se îndreapta catre studiul infractionalitatii, pedeapsa capitala, prevenirea delicventei juvenile. Acestea sunt si temele predilecte ale documentarelor pe care le semneaza.

Colette Piault. Doctor în sociologie al Universitatii Sorbonna, antropolog si cineast, fost director al CNRS (Centrul national de cercetare stiintifica) din Paris. A facut cercetare de teren si filme în Africa de Vest, Franta si Grecia. A coordonat lucrari colective si a publicat articole de cercetae de teren si antropologie vizuala. A fondat si condus SFAV (Asociatia franceza de antropologie vizuala. Între 1983 si 1992, a initiat si organizat seminariile internationale "Regards sur les Sociétés Européennes" (Privire asupra societatilor europene). A regizat noua filme, în special în Grecia si Cipru, prezentate în America de Nord si de Sud, Australia, Africa de Sud si în touazeci de tari europene.

Horea Murgu. EADiM fellow. Credite în 35 de lung metraje si în 250 de scurt metraje. Mai multe premii ACIN pentru sunet. Dupa 1990, consultant media si membru în organisme de reglementare media în România si la Strasbourg, CDMM, Consiliul Europei (1996-2000). Fondator al scolii BBC pentru jurnalism radio si de televiziune. Fondator al sectiei de multimedia de la UNATC. Producator de scurtmetraje de fictiune. Premii internationale la Locarno, Sarajevo, Namur. Membru in jurii internationale si nationale de film si televiziune: Dakino, Televest, Salzburg. În prezent, Presedinte Coaching Institute si profesor de Sound Design la Factultatea de Teatru în cadrul UNATC. Autor al unui manual de gramatica a limbajului audiovizual si al mai multor studii de antropologie culturala media.

Cristi Puiu. Regizor si scenarist, unul dintre cineastii de mare succes al noii generatii de regizori români. Autor de scurt metraje si filme de fictiune cîstigatoare de premii importante. Preocuparea si interesul declarat al lui Puiu pentru filmul documentar transpare si în peliculele de fictiune pe care le semneaza. A cîstigat numeroase premii, printre care Un Certain Regard la Cannes, Silver Hugo Special Jury Prize la Festivalul de Film de la Chicago, ambele pentru filmul artistic Moartea Domnului Lazarescu, si Ursul de Aur la Festivalul International de Film de la Berlin pentru scurt metraj.

Renate Roginas. Membru al Academiei Europene de Film si cadru universitar la Media Business School din Madrid, Institut National Audiovisuel din Paris si Film Academy Baden Wuerttemberg in Ludwigsburg, unde conduce programul de studii “International Producing”. A produs peste patru sute de ore de film de fictiune, film de televiziune si film documentar. Din decembrie 2006 conduce programul Phare “Consolidarea sectorului audiovisual în România”.

Rada Šešic. Critic si regizor de film, specialista în cinematografia sud asiatica si în filmul est european. Šešic este lector invitat la Universitatea din Amsterdam si colaboreaza ca si programator consultant cu Festivalul International de Film din Rotterdam si Festivalul International de Film Documentar din Amsterdam. De asemenea, lucreaza pentru Kerala Film Festival (India) si coordoneaza sectiunea competitionala de film documentar a Festivalului din Sarajevo. Este membru în comitetele de selectie Jan Vrijman Fund, Hubert Bals Fund si Dutch Fund STIFO. Recent, a devenit programator principal al Festivalului de Film Bucuresti si al sectiunii de documentar a Festivalului international de Film de la Sofia.

Michael Sinclair Stewart. Unul dintre cei mai de seama antropologi care îsi desfasoara activitatea în Europa de Est. Ca producator de film, a lucrat cu case de productie independente si cu BBC. În prezent este coordonator al programului de formare în antropologie culturala Marie Curie Funded International training program. (vezi http://www.ucl.ac.uk/mariecuriesocanth); Doctor în antropologie sociala; Activitate academica la Institutul de Studii Avansate din Budapesta, School of Public Policy, UCL; London School of Economics. Membru al juriului la Astra Film Fest în 2004 si 2006.

Cornel Mihalache. Studii de teatru si film. Autor de filme documentare, regizor si scenograf, realizator de filme si emisiuni de televiziune, membru în juriile internationale ale festivalurilor de film de la Tampere, Chisinau, Dakino, Simfest, Miercurea Ciuc. Nominalizari (Cinema du reel Paris, Bilbao, Marsilia, Cracovia, Berlin, Namur) si premii nationale si internationale (DaKino, Gfrand Prix Tampere – Finlanda, Nyon, ASTRA FILM SIBIU). Membru UCIN si UNITER.


Cei 100 de ani de la moartea marelui muzician Edvard Grieg vor fi sarbatoriti la Sibiu

Concertul extraordinar dedicat centenarului marelui compozitor norvegian Edvard Grieg, organizat de Ambasada Norvegiei in parteneriat cu Filarmonica de Stat din Sibiu se inscrie in randul manifestarilor culturale care doresc sa aduca un omagiu programului Sibiu Capitala Culturala Europeana 2007. Solisti norvegieni de renume international, respectiv pianistul Geir Botnen si tenorul Arild Helleland, vor sustine un recital Grieg alaturi de celebra pianista romanca, Ilinca Dumitrescu. Pianistii Ilinca Dumitrescu si Geir Botnen, vor interpreta impreuna Grieg, la patru maini.

Concertul va avea loc pe data de 16 noiembrie la Sala Thalia incepand cu ora 19.00.

Program:

Din Suita Holberg, Op.40

Din 12 cântece la poeme de A.O. Vinje, Op.33

Din cântecele Ibsen, Op.25

Din Piese Lirice

Din Monte Pincio (Text: Bjørnson), Op.39, Nr. 1

Din Krag, Op.60

I love but thee, Op.5, Nr. 3 (Text: H.C. Andersen)

Un vis, Op.48, Nr. 6 (Text: Bodenstedt)

Din dansuri norvegiene, Op.35

Acest concert se incadreaza in ansamblul programelor organizate la nivel mondial de Ministerul Afacerilor Externe din Norvegia pentru a sarbatori 100 de ani de la moartea marelui pianist Edvard Grieg. Conceput pentru a revitaliza patrimoniul muzical lasat mostenire de marele artist, proiectul invita tineri muzicieni si alti artisti sa prezinte lucrarile lui Grieg in perspective estetice muzicale contemporane. Asa cum spunea si Edvard Grieg el insusi: ‘’Da, daca exista o persoana care sa aiba dreptate, aceasta e o persoana tanara. Voi merge in a spune chiar mai mult decat atat, si anume, ca doar cei tineri au dreptate. De aceea, daca vrem sa avem un drept la a trai, trebuie sa ne dedicam noua in a ramane mereu tineri.’’

Biletele pentru acest concert se gasesc la agentia de bilete din str. N. Balcescu nr. 17.

 


05 Oct, 2007

Incepand cu 1 octombrie Complexul National Muzeal ASTRA va functiona dupa programul de iarna

Începând cu data de 1 octombrie, Complexul Naţional Muzeal „ASTRA”, va avea următorul program de vizitare:

Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale „ASTRA” din Dumbrava Sibiului: de marţi până duminică, între orele 1000 – 1900;

Muzeul de Etnografie Universală „Franz Binder”, marţi – duminică, orele 900 -1700.

Muzeul de Etnografie şi artă populară săsească „Emil Sigerus”: marţi – duminică, orele 900 – 1700


04 Oct, 2007

NU MAI SUNT BILETE PENTRU SPECTACOLUL DON’T LOOK BACK

Suntem mandri sa anuntam ca au fost rezervate toate locurile pentru spectacolul DON’T LOOK BACK ce are loc la Primaria Municipiului Sibiu in fiecare zi, cu exceptia zilelor de luni, in perioada 29 septembrie- 14 octombrie a.c.

Biroul de Coordonare al Programului Sibiu Capitala Culturala Europeana 2007 si Echipa de Productie a spectacolului DON’T LOOK BACK multumesc publicului pentru interesul deosebit manifestat fata de acest proiect si isi manifesta sincer bucuria pentru aprecierile pozitive cu care a fost primit acest spectacol.

Totusi, departamentul de Ticketing al acestei productii recomanda vanzarile directe de la intrarea pentru spectacol. În cazul neonorării rezervărilor telefonice anterioare vom fi bucuroşi să vă oferim acel/e loc/uri. De asemenea, programul liniei telefonice 0730 250777 pentru rezervari si detalii a fost modificat astfel incat veti putea primi in continuare informatii despre acest spectacol in zilele cu reprezentatii intre orele 13.00- 18.00. Departamentul de Ticketing nu alcatuieste liste de asteptare.

Va asteptam cu drag la urmatoarele noastre evenimente! Pentru mai multe detalii vizitati calendarul zilnic al evenimentelor de pe siteul www.sibiu2007.ro

Sibiu, 4 octombrie 2007


SCORPIONS in concert la Sibiu

Asociatia Sibiu Capitala Culturala Europeana 2007 si Ambient sunt mandri sa anunte concertul extraordinar de la Sibiu al formatiei The Scorpions. Evenimentul va avea loc sambata, 10 noiembrie, in Piata Mare a orasului incepand cu ora 19:00.

Formatia Scorpions va concerta in cadrul Programului Sibiu Capitala Culturala Europeana 2007 pentru a sarbatori Zilele Ambient 9- 10 noiembrie, eveniment ce marcheaza 15 ani de activitate a companiei. Ambient este o companie cu capital integral romanesc a carei principala activitate este comercializarea materialelor de constructii, finisaje si decoratiuni.

Concertul extraordinar al celebrei formatii germane promoveaza noul album Scorpions, Humanity- Hour 1, lansat anul acesta pe data de 25 mai. Albumul a fost produs de James Michael si Desmond Child avand o baza conceptuala care transmite un hard pop energetic si melodios. Albumul are si o pagina web www.humanityhour1.com unde vizitatorii pot discuta cu o femeie android. La 35 de ani de la apariţia albumului de debut, Lonesome Crow, Scorpions consideră că au atins o nouă culme a creaţiei în cariera lor impresionantă si intenţionează să demonstreze acest lucru odată cu apariţia albumului cu nr 21.

Concertul de la Sibiu va fi deschis de trupa Compact la ora 19.00, urmand ca incepand cu ora 20.30 cei cinci membrii Scorpions Klaus Meine (vocal), Rudolf Schenker (chitară), Matthias Jabs (chitară); James Kottak (tobe); Pawel Maciwoda (bass) sa sustina un recital de 90 minute. 

Intrarea la concert este libera.


SCORPIONS vin la Sibiu

Asociatia Sibiu Capitala Culturala Europeana 2007 si Ambient sunt mandri sa anunte concertul extraordinar de la Sibiu al formatiei The Scorpions. Evenimentul va avea loc sambata, 10 noiembrie, in Piata Mare a orasului incepand cu ora 19:00.

Formatia Scorpions va concerta in cadrul Programului Sibiu Capitala Culturala Europeana 2007 pentru a sarbatori Zilele Ambient 9- 10 noiembrie, eveniment ce marcheaza 15 ani de activitate a companiei. Ambient este o companie cu capital integral romanesc a carei principala activitate este comercializarea materialelor de constructii, finisaje si decoratiuni.

Concertul extraordinar al celebrei formatii germane promoveaza noul album Scorpions, Humanity- Hour 1, lansat anul acesta pe data de 25 mai. Albumul a fost produs de James Michael si Desmond Child avand o baza conceptuala care transmite un hard pop energetic si melodios. Albumul are si o pagina web www.humanityhour1.com unde vizitatorii pot discuta cu o femeie android. La 35 de ani de la apariţia albumului de debut, Lonesome Crow, Scorpions consideră că au atins o nouă culme a creaţiei în cariera lor impresionantă si intenţionează să demonstreze acest lucru odată cu apariţia albumului cu nr 21.

Concertul de la Sibiu va fi deschis de trupa Compact la ora 19.00, urmand ca incepand cu ora 20.30 cei cinci membrii Scorpions Klaus Meine (vocal), Rudolf Schenker (chitară), Matthias Jabs (chitară); James Kottak (tobe); Pawel Maciwoda (bass) sa sustina un recital de 90 minute. 

Intrarea la concert este libera.


01 Oct, 2007

Must see: CASTING FOR A PLAY- Daniela Turcu

Asociatia Sibiu Capitala Culturala Europeana si Galeria ART-VO are deosebita placere de a va invita la expozitia „Casting for a play” a artsitei Daniela Turcu. Expozitia va putea fi vizitata pana pe data de 4 octombrie la Galeria ART-VO din str. Gral Magheru nr. 10 din Sibiu intre orele 10:00- 20:00.

„Casting for a play” este ultima parte din seria expozitiilor semnate de Daniela Turcu in cadrul proiectului A Personal Territory ce se constituie din 18 expozitii de concept prezentate pe parcursul anului in curs la Galeria ART-VO. „Casting for a play” dezvaluie artista in postura unui fotograf narator ce isi analizeaza atent subiectul, identificandu-se cu el, il surprinde in simplitatea si naturaletea sa- cel care viseaza, traieste, vrea, simte, se exalta, sau se resimte in melancolie. Acest „refugiu”  se transforma intr-o sursa de inspiratie, emotia devenind un lucru concret, dezvaluit printr-o culoare ce doar uneori isi cauta nuantare.

Pentru galeria foto a evenimentului accesati: http://www.sibiu2007.ro/media/thumbnails.php?album=117

Daniela Turcu a intreprins lucrari personale in expozitii pe teritoriul Romaniei, Statelor Unite ale Americii, Canada, Olanda, Africa de Sus, Germania si Luxemburg. Nascuta la Iasi in 1979 artista este absolventa a Liceului de Arta Baia Mare fiind licentiata la Facultatea de Istorie si Patrimoniu „Nicolae Lupu”, Sectia Conservare-Restaurare, Sibiu.

Galeria Art VO, este o galerie de arta contemporana ce isi propune promovarea artei contemporane romanesti in tara si pe plan international. Cu un program curatorial propriu, indeajuns de flexibil incat sa permita colaborari cu structuri artistice din tara si strainatate, dispunand de trei spatii expozitionale, Galeria Art VO se doreste o posibila solutie viabila de legatura intre artist, arta si receptor. Proiectul curatorial al programului expozitional ce vizeaza Capitala Culturala Europeana 2007 se bazeaza intr-o foarte mare masura pe caracterul social al artei contemporane prezenta in galerii si expozitii. Incepand din octombrie 2006 si finalizandu-se in decembrie 2007, acesta cuprinde trei cicluri de expozitii cu legaturi directe intre ele.

Accesul publicului se face liber in limita locurilor disponibile.

Proiect desfasurat in cadrul programului Sibiu Capitala Culturala Europeana 2007.


Alege o luna si un an:
12 2007
11 2007
10 2007
09 2007
08 2007
07 2007
06 2007
05 2007
04 2007
03 2007
02 2007
01 2007
12 2006
11 2006
10 2006
09 2006
08 2006
07 2006
06 2006
04 2006
02 2006
01 2006
11 2005
09 2005
03 2005
02 2005
 
print
parteneri
HOME : SITEMAP : CONTACT
Design by MB Solutions © 2005 - 2007, All Rights Reserved