home sibiu 2007
.
ENGLISH
DEUTSCH
Sibiu 2007 . calendarul 2007 . Operatori culturali . Orasul Sibiu . Comunicare
.
.
.
.
.
sibiu 2007
 
COMUNICARE
STIRI
 

őnapoi la stiri

 
CAUTA IN STIRI
lasati spatiu intre cuvinte
Keywords
Cauta in ...
Titlu si continut
Numai in titlu
Numai in continut

15 May, 07

Culorile Avangardei - vernisaj 15 mai, ora 18.00


 

Culorile Avangardei este un proiect alcatuit dintr-un set de activitati expozitionale, publicistice si exegetice organizate de ICR la Sibiu, ce se vor focaliza pe modernismul si avangarda din Romania in anii 1910-1940. Nucleul acestor manifestari il reprezint√£ expozitia Culorile Avangardei, programat√£ in perioada mai-iunie 2007 in spatiile Muzeului de Istorie din Sibiu (Primaria veche).


Tot in perioada respectiva va fi deschisa, tot la Sibiu, in Casa Teutsch a Bisericii Evanghelice, expozitia Hans Mattis Teutsch, pictor europaeus. La vernisajul celor doua expozitii va fi lansat albumul-catalog Reflexe Moderne. Arta in Romania 1910-1940., ce va cuprinde reproduceri ale lucrarilor din cele dou√£ expozitii, texte critice si de istoria artei. Tot la vernisaj va fi lansat un tiraj de colectie cu postere ce vor reproduce pagini spectaculos ilustrate din publicatiile de avangarda interbelice. In zilele in care se vor deschide cele doua expozitii va fi organizat  un simpozion international cu tema Fuziunea text-imagine in avangard√£, cu 6-8 invitati straini (printre care Philippe Sers, Boris Groys, Krisztina Passuth) si tot atatia romani, care vor dezbate raporturile dintre arta si publicatiile de avangard√£. In cea de-a doua seara a simpozionului va avea loc in Piata Mare din Sibiu un performance al artistului contemporan Grigorescu Ion. In toamna anului 2007 ICR va publica un volum ce va reuni textele prezentate in cadrul simpozionului despre avangard√£.


 


 Proiectul Culorile Avangardei este alc√£tuit din mai multe manifest√£ri, actiuni si productii editoriale ce se vor materializa astfel:


 


1. Expozitia Culorile Avangardei, ce va fi deschis√£ la Muzeul de Istorie din Sibiu. Expozitia va reuni un num√£r de aproximativ 80 de lucr√£ri (picturi), capodopere ale modernismului si ale avangardei istorice din Romania, ce vor proveni de la muzeele de arta din tara, cu care s-au realizat deja contacte si intelegeri preliminare scrise (Muzeul National de Arta al Romaniei din Bucuresti, Muzeul de Art√£ din Cluj, Muzeul de Art√£ din Craiova, si cele din Oradea, Tulcea, Constanta, Drobeta Turnu-Severin, Brasov, Sibiu). Curatorii acestei expozitii sunt Ioana Vlasiu, Mariana Vida si Denia Mateescu.


 


2. Expozitia Hans Mattis Teutsch, ce va fi deschis√£ la Casa Teutsch din Sibiu.Expozitia va reuni un num√£r de 50 de lucrari de Mattis Teutsch (pictur√£, sculptur√£, grafic√£, fotografie, publicistic√£ si manuscrise) ce vor proveni de la muzeele din Brasov, Cluj si Sfintu Gheorghe. Curatorii acestei expozitii sunt Gheorghe Vida si Gudrun Ittu.


 


3. Albumul-catalog Reflexe Moderne. Arta in Romania 1910-1940 va functiona ca un catalog pentru ambele expozitii, cuprinzand texte referitoare la modernism si avangard√£, studii specializate asupra operei lui Mattis Teutsch si o cronologie pe cat posibil exhaustiva a manifestarilor (expozitionale si publicistice) ale avangardei si modernismului in arta din Romania (literatura, arta, arhitectura, muzic√£), in perioada 1910-1940. Lansarea albumului se va face in cadrul vernisajului expozitiei Culorile Avangardei. Albumul, care va avea in jur de 200 de pagini si va cuprinde circa 80 de reproduceri color, va fi tiparit in 1000 de exemplare si va avea texte in prezentare trilingva (romana, engleza, germana).


 


4. La vernisajul expozitiei Culorile Avangardei va fi lansat si tirajul de colectie cu postere ce vor reproduce pagini spectaculos ilustrate din publicatiile avangardei istorice din Romania (din revistele unu, Integral, Contemporanul, Alge etc.). Este vorba despre un tiraj de aproximativ 500 de postere ce vor reproduce 15-20 de pagini din reviste de avangarda, in conditii grafice de exceptie si pe o hartie speciala, astfel incat sa poata alcatui, reunite, o mica biblioteca ilustrata a avangardei din Romania.


 


5. Simpozionul international Fuziunea text-imagine in avangarda va focalize asupra influentei decisive a publicatiilor asupra evolutiei artei de avangard√£, asupra statutului acestora de adevarate galerii tiparite, virtuale, prin care arta de avangard√£ si-a exercitat influenta in Europa. Alaturi de 5-6 specialisti din Romania vor fi invitati specialisti de renume din Franta, Germania, Ungaria si SUA. Simpozionul va dura dou√£ zile si se va desf√£sura. In parte la casa de cultur√£ Ille et Vilaine din Sibiu (prima zi) si la Studioul de muzica experimentala de la Filarmonica din Sibiu (cea de-a doua zi). Cu ambele institutii s-au purtat discu√ĺii si s-au realizat intelegeri prealabile.


 


6. In seara celei de-a doua zile a simpozionului se va produce actiunea-performance a artistului experimentalist Grigorescu Ion, ce va utiliza dou√£ personaje-baloane gigantice, ce vor comunica intre ele, dar si cu publicul, despre istoria actual√£ si trecutul recent, utilizind si o combinatie de lumini si sunet pentru a accentua caracterul dramatic al actiunii.


 


7. In toamna anului 2007 va fi publicat un volum bilingv ce va reuni studiile prezentate in cadrul simpozionului despre avangarda de la Sibiu. Volumul va avea circa 250 de pagini cu cel mult 20 de ilustratii color si va fi editat in 500 de exemplare. Acest volum va constitui un pandant al albumului-catalog lansat la vernisajul celor doua expozitii de la Sibiu. Ulterior, ele vor fi distribuite ca o serie. Coordonator al proiectului Culorile Avangardei este Erwin Kessler. Proiectul ICR  reprezinta un concept propriu de actiune culturala, in care sunt combinate activitatile dense si  intensive (concentrarea deschiderii expozitiilor, a simpozionului si a actiunii-performance in intervalul catorva zile) cu actiunile de lunga durata (efectul publicatiilor ulterioare). De asemenea, proiectul ICR vizeaza, prin diversele sale componente, atat publicul specializat (e cazul simpozionului), cat si pe cel nespecializat, dar amator de cultur√£ si de instruire (acesta e cazul expozitiilor), dar si populatia in sensul cel mai larg (e cazul actiunii lui Grigorescu Ion). Este vorba despre activarea culturii atat la nivelul institutiilor care o conserv√£ (muzee), cat si de punerea ei in discutie in forumuri competente (simpozionul), dar si de iesirea ei spre publicul larg (actiunea-performance).


 
 
parteneri
HOME : SITEMAP : CONTACT
Design by MB Solutions © 2005 - 2007, All Rights Reserved