home sibiu 2007
.
ENGLISH
DEUTSCH
Sibiu 2007 . calendarul 2007 . Operatori culturali . Orasul Sibiu . Comunicare
.
.
.
.
.
sibiu 2007
 
COMUNICARE
STIRI
 

Înapoi la stiri

 
CAUTA IN STIRI
lasati spatiu intre cuvinte
Keywords
Cauta in ...
Titlu si continut
Numai in titlu
Numai in continut

31 May, 07

1 IUNIE 2007 la muzeu

1 IUNIE 2007

 

1 iunie este Ziua Internationala a Copilului, o zi cu o semnificatie aparte pentru toti copiii de pe planeta. Anul 2007 aduce, la Sibiu, un cadou cu totul special fiecarui copil care viziteaza Muzeul "ASTRA", prin inaugurarea, intr-un peisaj feeric, in cadrul Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale "Astra" din Dumbrava Sibiului, a unui centru instructiv - recreativ dedicat exclusiv copiilor.

Muzeul in Aer Liber din Dumbrava Sibiului lanseaza, pe aceasta cale, o invitatie catre toate unitatile de invatamant din Sibiu. Proiectul intitulat "Etno-Tehno Parc: Muzeul Copiilor" reprezinta o premiera absoluta pentru muzeele din Romania avand ca scop initierea si deprinderea, intr-un mod aplicat, interactiv si demonstrativ, copiilor, in ceea ce priveste tehnicile traditionale folosite in satul romanesc, intreg universul civilizatiei tehnice populare.

Intr-un spatiu conventional, trei pavilioane modern construite de mesteri maramureseni, in tehnici traditionale din lemn, se vor derula activitati specifice pentru copiii intre 3 si 18 ani, fiecare program fiind adaptat fiecarei grupe de varsta, cunostintelor, deprinderilor specifice, prin materiale de o mare diversitate categoriala si tematica (carti de colorant, abecedar si dictionar etnologic, cuburi cu imagini, puzzle si lego-uri, materiale de constructie miniaturale), avand ca scop si continut cunoasterea si practicarea tehnicilor traditionale. Dictionarul de termeni, de o conceptie originala, (etimologic, in culori) urmareste sa stimuleze, in egala masura, interesul pentru cunoasterea patrimoniului tehnic traditional, a tuturor proceselor lucrative practicate de poporul roman de-a lungul intregii sale existente istorice, imbogatindu-le experienta si cunostintele culturale. Dorinta exersarii tehnicilor de confectionare si de constructie in stil traditional este cultivata in   "Etno - Tehno Parcul" din Muzeul ASTRA prin stimularea deprinderilor tehnice ale copiilor, prin ingenioasele procese de asamblare si constructie care presupun si o atenta cunoastere a patrimoniului tehnic muzeal, asumandu-si, prin toate acestea, misiunea de a informa, antrena si incanta atat copiii, cat si adultii care ii insotesc, implicandu-i intr-un amplu program instructiv - educativ ad-hoc.

Etno - Tehno Parcul se recomanda, de la inceput, ca o reteta de succes a Muzeului ASTRA, in scopul de a oferi fiecarei categorii de varsta oportunitati specifice capacitatii de manifestare creativa a fiecarui spatiu de “joaca”, spatiu de “asamblare”, spatiu de “construire”, spatiu de “creatie si reprezentare artistica”.

Activitatile care se vor desfasura in Etno – Tehno Parcul din Muzeu vor implica in primul rand, copiii din scolile sibiene, cuprinsi intr-un program regulat, realizat in colaborare cu personalul din invatamant, in baza unei programe curriculare, dar si pe copiii din judetul Sibiu sau din intreaga tara sau pe vizitatorii ocazionali.

Suntem convinsi ca toti copiii se vor simti atrasi mai degraba de acest spatiu interactiv, decat de o vizita ampla si docta prin muzeu.

Prin construirea acestui department dedicat, prin excelenta copiilor – “Etno - Tehno Parcul”, Muzeul ASTRA doreste sa continue campania de atragere a tinerilor catre Muzeul cu un profil unic in Romania (civilizatia populara traditionala, cu un accent special pe civilizatia tehnica) in vederea constientizarii, de catre publicul tanar si foarte tanar, a identitatii noastre culturale, a valorilor autentice, circumscrise muncii si instrumentarului tehnic care etaleaza toate marturiile progresului tehnic, de –a lungul intregii istorii a poporului roman, reamintind ceea ce spunea V. Gordon Childe ca “progresul tehnic este insusi urzeala istoriei”.

Pe data de 1 iunie copiii, elevii si insotitorii lor au INTRARE LIBERA.

Va asteptam cu drag in Muzeul ASTRA, la Etno Tehno Parc, Vineri, 1 iunie, ora 12:00!

Alaturi de noi, in derularea proiectelor educationale, se afla Fundatia RTC Bucuresti, carora le multumim pentru sprijinul acordat.

 

 

Muzeograf: Mihaela Vacariu

 


 
 
parteneri
HOME : SITEMAP : CONTACT
Design by MB Solutions © 2005 - 2007, All Rights Reserved